Många diabetesläkemedel ska sättas ut i samband med dehydrering och risk för försämrad njurfunktion. Se Vätskebrist och läkemedel; janusinfo.se
Metformin i kombination med hälsosamma levnadsvanor
Väldokumenterat och kostnadseffektivt läkemedel med effekt på metabol kontroll och kliniskt relevanta utfallsmått. Förstahandsval vid farmakologisk behandling vid T2D. Behandlingen inleds i regel i samband med diagnos, i kombination med hälsosamma levnadsvanor. Vid övervikt (BMI >30 kg/m2) och T2D reduceras total mortalitet, kardiovaskulär morbiditet och mortalitet (10 års NNT 14). Kan ge gastrointestinala biverkningar. Uppnås inte målvärdet med metformin adderas andra glukossänkande läkemedel. Vid nedsatt njurfunktion eller hjärt-kärlsjukdom bör tillägg göras med GLP-1-agonist eller SGLT2-hämmare oavsett HbA1c.
eGFR bör kontrolleras innan insättning och följas minst en gång per år. Metformin 2 g/dygn kan ges vid eGFR 45—60 ml/min och i reducerad dos till välinformerad patient vid eGFR 30—45. Utsättning vid eGFR <30 ml/min. Metformin i fasta kombinationer rekommenderas inte vid nedsatt njurfunktion.
Behandlingen avbryts om risk för dehydrering (risk för laktacidos). Utsättning i samband med iv kontraströntgen vid eGFR <45 ml/min. Patientinformation på Janusinfo.se.
Metformin Länk till annan webbplats. är miljöklassificerat.
Beakta kontraindikationer (t.ex. hög ålder, nedsatt njurfunktion, annan organsvikt). Ska alltid sättas ut vid risk för vätskebrist (oavsett eGFR). Ska sättas ut i samband med kontraströntgen om eGFR <45 ml/min. Patientinformation finns för utskrift på janusinfo.se .
Individualiserad tilläggsbehandling ges vid samsjuklighet eller om metformin inte ger tillräcklig effekt eller inte är lämpligt. De flesta preparatgrupperna kan kombineras, men det är olämpligt att kombinera GLP-1-agonist och DPP4-hämmare eftersom båda är inkretinläkemedel. Insulinfrisättare och insulin är inte heller lämpliga att kombinera på grund av ökad hypoglykemirisk. Vid val av läkemedel bör särskilda överväganden göras vid tillstånden nedan. Oavsett samsjuklighet behöver många patienter förr eller senare insulinbehandling för acceptabel glukoskontroll. Då är det vanligen lämpligt att börja med medellångverkande humaninsulin till natten.
Vid nedsatt njurfunktion (eGFR <60 ml/min) behöver många diabetesläkemedel dosjusteras.
Vid eGFR <30 ml/min är metformin kontraindicerat.
Vid eGFR <15 ml/min eller dialysbehandling kan insulin eller linagliptin användas.
Dapagliflozin kan användas för att minska uppkomst och progress av diabetesnefropati.
DAPA-CKD studien visade evidens för den gynnsamma effekten av SGLT2-hämmare vid kronisk njursjukdom. Efter 2,4 års uppföljning av 4304 patienter hade 197 (9,2 %) och 312 (14,5 %) individer i dapagliflozin- respektive placebo-gruppen drabbats av ett utfall vilket motsvarade ett hazard ratio (95 % konfidensintervall) på 0,61 (0,51–0,72). Hazard ratio för död var 0,69 (0,53–0,88). Effekten var oberoende av förekomst av diabetes.
SGLT2-hämmare har associerats med en ökad risk för ketoacidos som ofta är normoglykem. Användare bör således informeras om att undvika kolhydratfattig kost samt om den risk dehydrering medför och vikten av att sätta ut medicinen om så sker. Vid uppkomst av symtom på ketoacidos bör patienten söka akutsjukvård.
Dapagliflozin Länk till annan webbplats. är miljöklassificerat.
Empagliflozin kan användas för att minska uppkomst och progress av diabetesnefropati.
Progress av njursjukdom analyserades på det material som ingick i EMPA-reg-studien (7 020 patienter med typ 2-diabetes och känd kardiovaskulär sjukdom). I empagliflozin-gruppen sågs en minskning avseende uppkomst och progress av diabetesnefropati vilket även bekräftats i en meta-analys.
SGLT2-hämmare har associerats med en ökad risk för ketoacidos som ofta är normoglykem. Användare bör således informeras om att undvika kolhydratfattig kost samt om den risk dehydrering medför och vikten av att sätta ut medicinen om så sker. Vid uppkomst av symtom på ketoacidos bör patienten söka akutsjukvård.
Empagliflozin Länk till annan webbplats. är miljöklassificerat.
SGLT2-hämmare kan minska progress av njursjukdom och rekommenderas vid eGFR <60 ml/min eller mikroalbuminuri (u-alb/krea >3 mg/mmol). Observera risk för ketoacidos även vid normala blodsockervärden. Ska sättas ut vid risk för vätskebrist. Patientinformation finns för utskrift på janusinfo.se .
Den blodsockersänkande effekten av SGLT2-hämmare avtar med minskande njurfunktion och är låg vid eGFR <45 ml/min. Kardiovaskulär- och njurskyddande effekt finns även vid lägre eGFR. Kan nyinsättas ned till eGFR 20 ml/min. Se under Njursjukdomar .
*Begränsad subvention; tlv.se
Liraglutid är en GLP-1-agonist som injiceras 1 gång dagligen. Det är en lämplig behandling av personer med typ 2 diabetes och nedsatt njurfunktion för att förbättra den metabola kontrollen, minska risken för hjärt-kärlsjukdom och har även en viktreducerande effekt.
LEADER-studien visar att liraglutid inte ökar risken för hjärtinfarkt, stroke eller kardiovaskulär död, utan tvärtom har en gynnsam effekt.
Liraglutid sänker HbA1c ca 10 mmol/mol med liten risk för hypoglykemi. Förväntad viktnedgång är cirka 3 kg, men individuellt varierande. Vanligaste biverkningarna är GI-biverkningar, framför allt illamående.
Ingen dosjustering krävs vid behandling av patienter med lätt, måttlig eller svår nedsättning av njurfunktionen (eGFR ≥15 ml/min).
Liraglutid Länk till annan webbplats. bedöms inte ha någon miljöpåverkan.
Semaglutid är en veckoberedning av GLP-1-agonist. Det är en lämplig behandling av personer med diabetes typ 2 och nedsatt njurfunktion för att förbättra den metabola kontrollen, minska risken för hjärt-kärlsjukdom och har även en viktreducerande effekt.
Förväntad HbA1c sänkning är ca 15 mmol/mol. Förväntad viktnedgång är cirka 5 kg, men individuellt varierande. Vanligaste biverkningarna är GI-biverkningar, framför allt illamående. Börja därför alltid med lägsta styrkan 0,25 mg per vecka, även vid övergång från kortverkande GLP-1-agonist. Dokumenterad kardiovaskulär skyddseffekt finns i studien SUSTAIN-6.
Semaglutid kan användas ned till ≥eGFR 15 ml/ml.
Semaglutid Länk till annan webbplats.bedöms inte ha någon miljöpåverkan.
*Begränsad subvention; tlv.se
För god metabol kontroll vid behandling av diabetes mellitus typ 2 vid nedsatt njurfunktion.
Repaglinid är ett välbeprövat läkemedel med god HbA1c-sänkande effekt (cirka 11 mmol/mol). Repaglinids korta halveringstid är en fördel ur hypoglykemisynpunkt jmf med SU-preparat. Repaglinid utsöndras primärt via gallan och eliminationen påverkas inte av nedsatt njurfunktion, varför det kan användas vid terminal njursvikt. Ges i monoterapi eller som tillägg till metformin.
Startdosen för repaglinid behöver inte ändras vid njursvikt, men patienter med uttalad njursvikt (GFR 10–29 ml/min) kan behöva 25–50 procent lägre underhållsdos.
Ska intas före huvudmåltider. Patienter som hoppar över en måltid (eller intar en extra måltid) bör informeras om att hoppa över (eller lägga till) en dos före den måltiden.
Kardiovaskulära fördelar är inte påvisade och kardiovaskulära säkerhetsstudier saknas. Det finns viss hypoglykemirisk och risk för viktuppgång (cirka 2 kg). Ska ges med försiktighet till sköra, äldre. Kontraindicerat vid grav leverpåverkan.
Repaglinid Länk till annan webbplats. är miljöklassificerat.
I särskilda fall när insulinbehandling är olämpligt och där ett peroralt läkemedel har stort värde
För metabol kontroll vid behandling av diabetes mellitus typ 2 vid nedsatt njurfunktion.
Linagliptin är en DPP4-hämmare som sänker HbA1c 6–7 mmol/mol. Linagliptin kan användas vid gravt nedsatt njurfunktion utan att dosanpassning behöver göras i motsats till övriga DPP4-hämmare. Linagliptin kan vara lämpligt vid nedsatt njurfunktion när hypoglykemi bedöms särskilt riskabel och peroral behandling bedöms som lämpligast. DPP4-hämmare ger ingen hypoglykemirisk, är viktneutrala och har få biverkningar. Linagliptin har bättre dokumenterad njurskyddande effekt vid tillägg till ACE-hämmare än enbart ACE-hämmare.
Studier har inte visat några kardiovaskulära fördelar men linagliptin är kardiovaskulärt säkert. I jämförelse med SU och GLP-1-agonister har DPP4-hämmare något sämre HbA1c-sänkande effekt. Kombineras ej med GLP-1-agonister. DPP4-hämmare rekommenderas inte vid tidigare genomgången pankreatit, men det finns inga belägg för ökad risk för pankreascancer [8]. Subventioneras vid intolerans eller kontraindikation för metformin, SU eller insulin.
Linagliptin Länk till annan webbplats. är miljöklassificerat.
*Begränsad subvention; tlv.se
Omfattar angina pectoris, genomgången hjärtinfarkt, perifer artärsjukdom, TIA/stroke
Dapagliflozin kan användas som tidigt tillägg till metformin för att minska risken för hjärt-kärl morbiditet och mortalitet hos patienter med diabetes mellitus typ 2 med aterosklerotisk kardiovaskulär sjukdom, hjärtsvikt, njursvikt eller fetma och otillfredsställande metabol kontroll. I studien Dapa HF (Mc Murray et al, 2019) minskade risken för förvärrad hjärtsvikt, kardiovaskulär död och försämring i njursvikt med cirka 25 %. Genom den sockerutsöndrande effekten kan dapagliflozin ge viss viktnedgång, cirka 2–3 kg. Förväntad effekt på HbA1c är cirka 7–10 mmol/mol, men är beroende av sockerläge innan behandlingsstart.
SGLT2-hämmare har associerats med en ökad risk för ketoacidos som ofta är normoglykem. Användare bör således informeras om att undvika kolhydratfattig kost samt om den risk dehydrering medför och vikten av att sätta ut medicinen om så sker. Vid uppkomst av symtom på ketoacidos bör patienten söka akutsjukvård.
Dapagliflozin Länk till annan webbplats. är miljöklassificerat.
Empagliflozin kan användas som tidigt tillägg till metformin för att minska risken för hjärt-kärl morbiditet och mortalitet hos patienter med diabetes mellitus typ 2 med manifest aterosklerotisk kardiovaskulär sjukdom och otillfredsställande metabol kontroll.
I Empa-reg-studien (Zinman, 2015) minskade risken för hjärt-kärldöd med 38 %, från 5,9 % till 3,7 % och för död oavsett orsak med 32%, från 8,3 % till 5,7 %.
SGLT2-hämmare har associerats med en ökad risk för ketoacidos som ofta är normoglykem. Användare bör således informeras om att undvika kolhydratfattig kost samt om den risk dehydrering medför och vikten av att sätta ut medicinen om så sker. Vid uppkomst av symtom på ketoacidos bör patienten söka akutsjukvård.
Empagliflozin Länk till annan webbplats. är miljöklassificerat.
Observera risk för ketoacidos även vid normala blodsockervärden. Ska sättas ut vid risk för vätskebrist. Patientinformation finns för utskrift på janusinfo.se .
Den blodsockersänkande effekten av SGLT2-hämmare avtar med minskande njurfunktion och är låg vid eGFR <45 ml/min. Kardiovaskulär- och njurskyddande effekt finns även vid lägre eGFR. Kan nyinsättas ned till eGFR 20 ml/min. Se under Hjärta och Kärl .
Vid otillräcklig effekt på HbA1c bör tillägg av/byte till GLP-1-agonist eller tillägg av annan blodsockersänkande behandling övervägas.
*Begränsad subvention; tlv.se
Liraglutid är en GLP-1-agonist som injiceras 1 gång dagligen. Det är en lämplig behandling av personer med typ 2 diabetes och hjärt-kärlsjuklighet, särskilt i kombination med övervikt, för att förbättra den metabola kontrollen, minska risken för hjärt-kärlsjukdom och har även en viktreducerande effekt.
LEADER-studien visar att liraglutid inte ökar risken för hjärtinfarkt, stroke eller kardiovaskulär död, utan tvärtom har en gynnsam effekt. Förekomst av de primära kombinerade händelserna (hjärt-kärldöd, icke-fatal hjärtinfarkt och icke-fatal stroke) minskade.
Liraglutid sänker HbA1c ca 10 mmol/mol med liten risk för hypoglykemi. Förväntad viktnedgång är cirka 3 kg, men individuellt varierande.
Vanligaste biverkningarna är GI-biverkningar, framför allt illamående. Ingen dosjustering krävs vid behandling av patienter med lätt, måttlig eller svår nedsättning av njurfunktionen (eGFR ≥15 ml/min).
Liraglutid Länk till annan webbplats. bedöms inte ha någon miljöpåverkan.
Semaglutid är en veckoberedning av GLP-1-agonist. Det är en lämplig behandling av personer med typ 2 diabetes och etablerad hjärt-kärlsjukdom, särskilt i kombination med övervikt, för att förbättra den metabola kontrollen, minska risken för hjärt-kärlsjukdom, och har även en viktreducerande effekt. Kan även användas vid nedsatt njurfunktion ned till ≥ eGFR 15 ml/ml.
Dokumenterad kardiovaskulär skyddseffekt finns i studier, bland annat SUSTAIN-6. De primära kombinerade händelserna (hjärtkärldöd, icke-fatal hjärtinfarkt och icke-fatal stroke) inträffade hos 6,6 % av patienterna i semaglutidgruppen jämfört med 8,9 % i placebogruppen.
Förväntad HbA1c sänkning är ca 15 mmol/mol. Förväntad viktnedgång är cirka 5 kg, men individuellt varierande. Vanligaste biverkningarna är GI-biverkningar, framför allt illamående. Börja därför alltid med lägsta styrkan 0,25 mg per vecka, även vid övergång från kortverkande GLP-1-agonist.
Semaglutid Länk till annan webbplats.bedöms inte ha någon miljöpåverkan.
Vid otillräcklig effekt på HbA1c bör tillägg av/byte till SGLT2-hämmare eller tillägg av annan blodsockersänkande behandling övervägas.
*Begränsad subvention; www.tlv.se
Dapagliflozin kan övervägas för att minska symtom och förbättra överlevnaden hos patienter med diabetes typ 2 och hjärtsvikt med nedsatt vänsterkammarfunktion.
I DAPA-HF minskade risken för förvärring av hjärtsvikt eller hjärt-kärldöd med ett hazard ratio (konfidensintervall) på 0,72 (0,65–0,85). Subanalys m.a.p. förvärring av hjärtsvikt visade en hazard ratio på 0,70 (0,59–0,83). Hazard ratio m.a.p. kardiovaskulär död var 0,82 (0,69–0,98). Effekten var oberoende av förekomst av diabetes.
SGLT2- hämmare har associerats med en ökad risk för ketoacidos som ofta är normoglykem. Användare bör således informeras om att undvika kolhydratfattig kost samt om den risk dehydrering medför och vikten av att sätta ut medicinen om så sker. Vid uppkomst av symtom på ketoacidos bör patienten söka akutsjukvård.
Dapagliflozin Länk till annan webbplats. är miljöklassificerat.
Empagliflozin kan övervägas för att minska symtom och förbättra överlevnaden hos patienter med diabetes typ 2 och hjärtsvikt med nedsatt vänsterkammarfunktion.
I EMPEROR-REDUCED-studien var primärt utfall kardiovaskulär död eller sjukhusinläggning pga förvärrad hjärtsvikt. Efter 16 månaders uppföljning var hazard ratio för kardiovaskulär död eller sjukhusinläggning för hjärtsvikt 0,75. Effekten av empagliflozin på primärt utfallsmått var konsekvent oavsett förekomst av diabetes eller ej.
SGLT2-hämmare har associerats med en ökad risk för ketoacidos som ofta är normoglykem. Användare bör således informeras om att undvika kolhydratfattig kost samt om den risk dehydrering medför och vikten av att sätta ut medicinen om så sker. Vid uppkomst av symtom på ketoacidos bör patienten söka akutsjukvård.
Empagliflozin Länk till annan webbplats. är miljöklassificerat.
Observera risk för ketoacidos även vid normala blodsockervärden. Ska sättas ut vid risk för vätskebrist. Patientinformation finns för utskrift på janusinfo.se .
Den blodsockersänkande effekten av SGLT2-hämmare avtar med minskande njurfunktion och är låg vid eGFR <45 ml/min. Kardiovaskulär- och njurskyddande effekt finns även vid lägre eGFR. Kan nyinsättas ned till eGFR 20 ml/min. Se Hjärtsvikt .
*Begränsad subvention; tlv.se
Liraglutid är en GLP-1-agonist som injiceras 1 gång dagligen och är ofta en lämplig behandling för att åstadkomma förbättrad metabol kontroll vid samtidig övervikt eller fetma. Även hos personer med diabetes typ 2 och nedsatt njurfunktion förbättras den metabola kontrollen.
I LEADER-studien visades att förekomst av de primära kombinerade händelserna (hjärt-kärldöd, icke-fatal hjärtinfarkt och icke-fatal stroke) minskade vid behandling med liraglutid.
Liraglutid sänker HbA1c ca 10 mmol/mol med liten risk för hypoglykemi. Förväntad viktnedgång är cirka 3 kg, men stora individuella skillnader varierande. Vanligaste biverkningarna är GI-biverkningar, framför allt illamående.
Ingen dosjustering krävs vid behandling av patienter med lätt, måttlig eller svår nedsättning av njurfunktionen (eGFR ≥15 ml/min).
Liraglutid Länk till annan webbplats. bedöms inte ha någon miljöpåverkan.
Semaglutid är en veckoberedning av GLP-1-agonist. Det är en lämplig behandling av personer med diabetes typ 2 och nedsatt njurfunktion för att förbättra den metabola kontrollen, minska risken för hjärt-kärlsjukdom och har även en viktreducerande effekt.
Förväntad HbA1c sänkning är ca 15 mmol/mol. Förväntad viktnedgång är cirka 5 kg, men individuellt varierande. Vanligaste biverkningarna är GI-biverkningar, framför allt illamående. Börja därför alltid med lägsta styrkan 0,25 mg per vecka, även vid övergång från kortverkande GLP-1-agonist. Dokumenterad kardiovaskulär skyddseffekt finns i studien SUSTAIN-6.
Semaglutid kan användas ned till ≥eGFR 15 ml/ml.
Semaglutid Länk till annan webbplats.bedöms inte ha någon miljöpåverkan.
Behandlingen ska utvärderas. Vid otillräcklig effekt på HbA1c bör tillägg av/byte till SGLT2-hämmare eller tillägg av annan blodsockersänkande behandling övervägas.
*Begränsad subvention; tlv.se
Dapagliflozin kan användas som tillägg till metformin vid otillfredsställande metabol kontroll i viktreducerande syfte hos patienter med diabetes mellitus typ 2.
Den följande viktminskande effekten kan uppgå till 2–3 kg.
SGLT2-hämmare har associerats med en ökad risk för ketoacidos som ofta är normoglykem. Användare bör således informeras om att undvika kolhydratfattig kost samt om den risk dehydrering medför och vikten av att sätta ut medicinen om så sker. Vid uppkomst av symtom på ketoacidos bör patienten söka akutsjukvård.
Dapagliflozin Länk till annan webbplats. är miljöklassificerat.
Empagliflozin kan användas som tillägg till metformin vid otillfredsställande metabol kontroll i viktreducerande syfte hos patienter med diabetes mellitus typ 2.
Den följande viktminskande effekten kan uppgå till 2–3 kg.
SGLT2- hämmare har associerats med en ökad risk för ketoacidos som ofta är normoglykem. Användare bör således informeras om att undvika kolhydratfattig kost samt om den risk dehydrering medför och vikten av att sätta ut medicinen om så sker. Vid uppkomst av symtom på ketoacidos bör patienten söka akutsjukvård.
Empagliflozin Länk till annan webbplats. är miljöklassificerat.
Observera risk för ketoacidos även vid normala blodsockervärden. Ska sättas ut vid risk för vätskebrist. Patientinformation finns för utskrift på janusinfo.se .
Den blodsockersänkande effekten av SGLT2-hämmare avtar med minskande njurfunktion och är låg vid eGFR <45 ml/min. Kardiovaskulär- och njurskyddande effekt finns även vid lägre eGFR. Kan nyinsättas ned till eGFR 20 ml/min.
*Begränsad subvention; tlv.se
För metabol kontroll vid behandling av sköra, äldre patienter med diabetes mellitus typ 2.
Linagliptin är en DPP4-hämmare som sänker HbA1c 6–7 mmol/mol. Linagliptin kan vara lämpligt till äldre, sköra patienter exempelvis när hypoglykemier bedöms särskilt riskabla, när peroral behandling är lämpligast och/eller vid nedsatt njurfunktion. Kan användas utan dosjustering oavsett njurfunktion, dvs även vid terminal njursvikt, i motsats till övriga DPP4-hämmare. DPP4-hämmare ger ingen hypoglykemirisk, är viktneutrala och har få biverkningar. Linagliptin kan användas i kombination med metformin eller som monoterapi om metformin är kontraindicerat eller inte tolereras.
Linagliptin har inga kardiovaskulära fördelar men är kardiovaskulärt säkert. I jämförelse med SU och GLP-1-agonister har DPP4-hämmare något sämre HbA1c-sänkande effekt. DPP4-hämmare rekommenderas inte vid tidigare genomgången pankreatit, men det finns inga belägg för ökad risk för pankreascancer. Subventioneras vid intolerans eller kontraindikation för metformin, sulfonureider eller insulin.
Linagliptin Länk till annan webbplats. är miljöklassificerat.
*Begränsad subvention; tlv.se
För god metabol kontroll vid insulinkrävande diabetes mellitus.
Förstahandsval vid insulinbehandling vid typ 2-diabetes. Humant basinsulin (NPH-insulin), med medellångverkande effekt. Kan ges till vuxna och barn i alla åldrar. Medellångverkande humaninsulin och långverkande insulinanaloger ger likvärdig sänkning av HbA1c.
Vid insättning, starta med låg dos (0,10–0,15 E per kg). Dosöka varannan till var tredje dag och titrera mot individuellt målvärde för blodsockerbehandlingen. Värdefullt med tillgång till flera olika injektionshjälpmedel/pen-alternativ.
Insulin bedöms inte ha någon miljöpåverkan.
För god metabol kontroll vid insulinkrävande diabetes mellitus.
Förstahandsval vid insulinbehandling vid typ 2-diabetes. Humant basinsulin (NPH-insulin), med medellångverkande effekt. Kan ges till vuxna och barn i alla åldrar. Medellångverkande humaninsulin och långverkande insulinanaloger ger likvärdig sänkning av HbA1c.
Vid insättning, starta med låg dos (0,10–0,15 E per kg). Dosöka varannan till var tredje dag och titrera mot individuellt målvärde för blodsockerbehandlingen. Värdefullt med tillgång till flera olika injektionshjälpmedel/pen-alternativ.
Insulin bedöms inte ha någon miljöpåverkan.
För god metabol kontroll vid insulinkrävande diabetes mellitus.
Förstahandsval vid insulinbehandling vid typ 2-diabetes. Humant basinsulin (NPH-insulin), med medellångverkande effekt. Kan ges till vuxna och barn i alla åldrar. Medellångverkande humaninsulin och långverkande insulinanaloger ger likvärdig sänkning av HbA1c.
Vid insättning, starta med låg dos (0,10–0,15 E per kg). Dosöka varannan till var tredje dag och titrera mot individuellt målvärde för blodsockerbehandlingen. Värdefullt med tillgång till flera olika injektionshjälpmedel/pen-alternativ.
Insulin bedöms inte ha någon miljöpåverkan.
Individanpassad behandling. Samtliga ovanstående läkemedelsgrupper samt insulinfrisättare och insuliner kan övervägas. För insulinfrisättare och insuliner, se nedan.
För god metabol kontroll vid behandling av diabetes mellitus typ 2 utan samsjuklighet (se indikation).
Glimepirid är en insulinfrisättare som tillhör gruppen sulfonureider (SU) och sänker HbA1c ca 10 mmol/mol som tillägg till metformin. Glimepirid bör väljas före andra SU-preparat på grund av lägre förekomst av hypoglykemi.
Effekten är beroende av kvarvarande betacellsfunktion. Behandling med glimepirid kan ge viktuppgång (cirka 2 kg), och ökad hypoglykemirisk. Kontraindikationer ska beaktas och försiktighet rekommenderas vid behandling av äldre och vid annan samsjuklighet. Översikter och metaanalyser har givit skiftande resultat avseende sulfonureiders risk för kardiovaskulära händelser och mortalitet. Äldre SU-preparat har större risk jämfört med glimepirid. Jämfört med metformin har alla SU-preparat en förhöjd risk. Önskas mer kortvarig effekt rekommenderas repaglinid.
Glimepirid Länk till annan webbplats. är miljöklassificerat.
För god metabol kontroll vid behandling av diabetes mellitus typ 2 utan samsjuklighet (se indikation).
Repaglinid är ett välbeprövat läkemedel med god HbA1c-sänkande effekt (cirka 11 mmol/mol). Kan ges som monoterapi eller tillägg till metformin vid behandling av diabetes mellitus typ 2 utan samsjuklighet. Repaglinids korta halveringstid är en fördel ur hypoglykemisynpunkt jämfört med SU-preparat. Repaglinid utsöndras primärt via gallan och eliminationen påverkas inte av njursjukdom varför repaglinid kan användas vid terminal njursvikt.
Repaglinid intas före huvudmåltider. Vid missad måltid (eller extra måltid) skall dosen hoppas över (eller läggas till). Repaglinid har inga påvisade kardiovaskulära fördelar och kardiovaskulära säkerhetsstudier saknas. Det finns viss hypoglykemirisk och risk för viktuppgång (cirka 2 kg). Ska ges med försiktighet till sköra, äldre patienter. Kontraindicerat vid grav leverpåverkan.
Repaglinid Länk till annan webbplats. är miljöklassificerat.
För god metabol kontroll vid insulinkrävande diabetes mellitus.
Förstahandsval vid insulinbehandling vid typ 2-diabetes. Humant basinsulin (NPH-insulin), med medellångverkande effekt. Kan ges till vuxna och barn i alla åldrar. Medellångverkande humaninsulin och långverkande insulinanaloger ger likvärdig sänkning av HbA1c.
Vid insättning, starta med låg dos (0,10–0,15 E per kg). Dosöka varannan till var tredje dag och titrera mot individuellt målvärde för blodsockerbehandlingen. Värdefullt med tillgång till flera olika injektionshjälpmedel/pen-alternativ.
Insulin bedöms inte ha någon miljöpåverkan.
För god metabol kontroll vid insulinkrävande diabetes mellitus.
Förstahandsval vid insulinbehandling vid typ 2-diabetes. Humant basinsulin (NPH-insulin) med medellångverkande effekt. Kan ges till vuxna och barn i alla åldrar. Medellångverkande humaninsulin och långverkande insulinanaloger ger likvärdig sänkning av HbA1c.
Vid insättning, starta med låg dos (0,10–0,15 E per kg). Dosöka varannan till var tredje dag och titrera mot individuellt målvärde för blodsockerbehandlingen. Värdefullt med tillgång till flera olika injektionshjälpmedel/pen-alternativ.
Insulin bedöms inte ha någon miljöpåverkan.
För god metabol kontroll vid insulinkrävande diabetes mellitus.
Förstahandsval vid insulinbehandling vid typ 2-diabetes. Humant basinsulin (NPH-insulin), med medellångverkande effekt. Kan ges till vuxna och barn i alla åldrar. Medellångverkande humaninsulin och långverkande insulinanaloger ger likvärdig sänkning av HbA1c.
Vid insättning, starta med låg dos (0,10–0,15 E per kg). Dosöka varannan till var tredje dag och titrera mot individuellt målvärde för blodsockerbehandlingen. Värdefullt med tillgång till flera olika injektionshjälpmedel/pen-alternativ.
Insulin bedöms inte ha någon miljöpåverkan.
För god metabol kontroll med mix-insulin vid insulinkrävande diabetes mellitus
Behandling med 2-dos mixinsulin av patienter med typ 2-diabetes ger bättre HbA1c, bättre postprandiell kontroll och större andel patienter som når målvärdet jämfört med behandling med en dygnsdos långverkande insulinanalog. Frekvensen av hypoglykemi är dock högre vid användning av mixinsulin än vid behandling med långverkande insulinanalog.
Novomix är en färdigblandad suspension av direktverkande insulin aspart och medellångverkande protaminiserat insulin aspart. Direktverkande insulin aspart har snabbt anslag och Novomix ges strax före måltid. Kan med fördel förskrivas till äldre och patienter där avancerad insulinregim inte är aktuell.
Få injektioner per dygn och bekvämt för de patienter som får en adekvat metabol kontroll med mixinsulin. Viktigt med bra injektionshjälpmedel och värdefullt med tillgång till flera olika pen-alternativ
Insulin bedöms inte ha någon miljöpåverkan.
För god metabol kontroll med mix-insulin vid insulinkrävande diabetes mellitus.
Behandling med 2-dos mixinsulin av patienter med typ 2-diabetes ger bättre HbA1c, bättre postprandiell kontroll och större andel patienter som når målvärdet jämfört med behandling med en dygnsdos långverkande insulinanalog. Frekvensen av hypoglykemi är dock högre vid användning av mixinsulin än vid behandling med långverkande insulinanalog.
Humalog Mix är en färdigblandad suspension av direktverkande insulin lispro och medellångverkande protaminiserat insulin lispro. Direktverkande insulin lispro har snabbt anslag och Humalog Mix ges strax före måltid. Kan med fördel förskrivas till äldre och patienter där avancerad insulinregim inte är aktuell.
Få injektioner per dygn och bekvämt för de patienter som får en adekvat metabol kontroll med mixinsulin. Finns i två styrkor, Humalog Mix 25 respektive Humalog Mix 50 vilket ökar flexibiliteten i behandlingen.
Viktigt med bra injektionshjälpmedel och värdefullt med tillgång till flera olika pen-alternativ
Insulin bedöms inte ha någon miljöpåverkan.
För god metabol kontroll vid insulinkrävande diabetes mellitus
Förstahandsval till patienter med typ 2 diabetes. Insulin aspart Sanofi är en biosimilar till Novorapid och är en direktverkande insulinanalog som ges strax före måltid.
Då priset är drygt 30 procent högre för Novorapid än för Insulin aspart Sanofi (dec 2022) bör nyinsättning av Novorapid undvikas. För patienter som har Novorapid ska byte till Insulin aspart Sanofi eftersträvas, att fortsätta med Novorapid är indicerat enbart när byte inte bedöms genomförbart.
Finns som cylinderampull,förfylld injektionspenna (Solostar) och injektionsflaska. Vid val av preparat är pris och hanterbarhet av injektionshjälpmedel avgörande. Kan ges till vuxna och barn. Dokumentation finns från 1 års ålder.
Insulin bedöms inte ha någon miljöpåverkan.
För god metabol kontroll vid insulinkrävande diabetes mellitus.
Förstahandsval till patienter med typ 2 diabetes. Insulin lispro Sanofi bedöms som likvärdigt med referensprodukten Humalog och är en direktverkande insulinanalog som ges strax före måltid.
Insulin lispro och insulin aspart bedöms likvärdiga. Priset för Insulin lispro Sanofi är 15–20 procent lägre än för Humalog och 20–30 procent lägre än för Novorapid (beroende på förpackning). Prisuppgifter dec 2022. Bra sortimentsbredd, finns i injektionsflaska, cylinderampull och förfylld injektionspenna (Solostar). Vid val av preparat är pris och hanterbarhet av injektionshjälpmedel avgörande. Kan ges till vuxna och barn. Dokumentation finns från 1 års ålder.
Insulin bedöms inte ha någon miljöpåverkan.
För god metabol kontroll vid insulinkrävande diabetes mellitus.
Direktverkande insulinanalog som ges strax före måltid. Brett sortiment, finns som cylinderampull Penfill, förfylld injektionspenna FlexPen och injektionsflaska. Finns även som injektionspenna med minnesfunktion för flergångsbruk. Bra alternativ till patienter med behov av injektionshjälpmedel med minnesfunktion. Vid val av preparat är hanterbarhet av injektionshjälpmedel och pris avgörande.
Insulin lispro och insulin aspart bedöms likvärdiga. Andrahandsval då priset är 33 procent dyrare för Novorapid än för Insulin aspart Sanofi och 30–40 procent dyrare än Insulin lispro Sanofi (dec 2022). Nyinsättning av Novorapid bör undvikas och för patienter som har Novorapid ska byte till Insulin aspart Sanofi eller Insulin lispro Sanofi eftersträvas. Novorapid är indicerat enbart när byte inte bedöms genomförbart exempelvis vid behov av minnesfunktion. Då används cylinderampuller i injektionspenna för flergångsbruk.
Kan ges till vuxna och barn. Dokumentation finns från 1 års ålder.
Insulin bedöms inte ha någon miljöpåverkan.